Zagrebački solisti oduševili hrvatske i njemačke uglednike

U utorak uvečer, u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, Zagrebački solisti održali su sjajan koncert u berlinskoj Crvenoj vijećnici ( Festsaal des Roten Rathauses) na Alexanderplatzu.

Može se tako reći da je prvotna namjera Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture da uoči međunarodnog otvaranja hrvatskog predsjedanja osmisle program koji bi „kontekstualizirao hrvatsku kulturu, kako onu baštinsku tako i suvremene, s kulturama država u kojima se predstavlja hrvatsko predsjedanje“ u Berlinu u potpunosti uspjela.

Prije početka koncerta u svečanoj dvorani Crvene vijećnice, koju krasi poznata slika održavanja Berlinskog kongresa iz 1878. godine, nadahnut govor o Hrvatskoj i hrvatskom predsjedanju Vijećem EU održao je novi hrvatski veleposlanik u Berlinu Gordan Bakota, ali i Gerry Woop, njemački državni tajnik za Europu, povjerenik za kulturu i Europu berlinskog Senata te Michelle Müntefering, ministrica za međunarodnu kulturnu politiku u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke.

Sve goste i uzvanike pozdravila je i hrvatska državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove Zdravka Bušić koje je na engleskom jezik govorila o značaju i važnosti hrvatskog predsjedanja Vijećem EU prije nego predsjedanje nakon Hrvatske preuzme Njemačke.

Među velikim brojem publike bio je papinski nuncij u Berlinu nadbiskup Nikola Eterović, banjalučki biskup Franjo Komarica, hrvatski veleposlanik u Berlinu Gordan Bakota, državna tajnica Zdravka Bušić, zastupnici u njemačkom Bundestagu na čelu s Josipom Juratovićem, generalni konzuli RH u Njemačkoj Ivan Sablić (Stuttgart), Vladimir Duvnjak (München), Vedran Konjevod (Frankfurt), doc. dr. sc. Ivan Bulić (Düsseldorf), Kristijan Tušek (Hamburg), hrvatski gospodarstvenici na čelu sa direktorom gospodarskog udruženja Ingra DET Zoranom Andročecom, predstavnici hrvatskih udruga iz Berlina i mnogi drugi.

Uživali su u bogatom programu na kojemu su bila djela Boccherinija, Papandopula i Beethovena.

Tijekom 2020. obilježava se i 250. obljetnica rođenja Ludwiga van Beethovena.

Zagrebački solisti su tako na samom početku koncerta izveli Prvu simfoniju u C-duru, Op.21 koju je za gudače, kao prvi takav projekt u svijetu, obradio koncertni majstor Zagrebačkih solista Sreten Krstić.

Osim u odličnom koncertu, hrvatski i njemački uglednici uživali su i u jelima hrvatske kuhinje te hrvatskim vinima koja su ponuđena nakon koncerta.

Tekst i slike: Fenix-magazin/MD