hzb

Povijest

Među najstarijim Hrvatskim zajednicama u Europi

Hrvatska kulturno umjetnička i športska zajednica e. V. iz Berlina je najveća i među najstarijim Hrvatskim zajednicama u Europi. Hrvatska zajednica Berlin je osnovana 01.05.1984 godine. Hrvatska zajednica je osnovana u namjeri da okuplja Hrvate i njihove prijatelje koji su zainteresirani za hrvatsku kulturu, umjetnost i šport.

Tako i ne dugo nakon osnivanja u zajednici djeluje kazalište mladih „Marin Držić“. 1990. Hrvatska zajednica odlazi na poziv Hrvatske bratske zajednice iz Pittsburgha, na turneju po Kanadi i dijelu SAD-a. (Pittsburgh, Washington, New York ).

Krajem prošlog stoljeća, 1996. godine, organiziran je dan Hrvatske kulture, uz sudjelovanje kazalište I. T. D. iz Zagreba, s poznatim hrvatskih kazališnim umjetnicima.

logo

U Berlinu su u 29 godina postojanja Hrvatska zajednice gostovala mnoga imena s hrvatske kulturne, zabavne, političke i športske scene, na poziv vodstva i članova HZ iz Berlina.

Za vrijeme Domovinskog rata HZ djeluje u sastavu Kriznog štaba u Berlinu. Domovinski rat ostavlja tragove i u HZ, jer težište svoga rada je na pomoći Domovini.

Nakon slobodnih izbora Hrvatska zajednica se vraća ponovnovom kulturnom, umjetničkom i športskom radu, tako da danas HZ okuplja Hrvate, Nijemce i druge naše sugrađane koji se rado druže te nalaze u HZ kutak domovine uz razne prigode.