Veleposlanikovo pismo Hrvatima u Njemačkoj

Pismo veleposlanika Gordana Bakote vezano uz aktualnu situaciju s pandemijom koronavirusa, upućeno Hrvatima u Njemačkoj

Poštovane Hrvatice i Hrvati u Njemačkoj, dragi sunarodnjaci,
kao što Vam je dobro poznato, nalazimo se u iznimnim okolnostima u kojima Vlada Republike Hrvatske, poput nadležnih tijela u nizu europskih i drugih država, nastoji što kvalitetnije odgovoriti na izazove koje je pred nas postavila pandemija koronavirusa.
Naši napori su prije svega usmjereni prema zaštiti zdravlja i života hrvatskih državljana, ali i prema pravovremenom suočavanju s gospodarskim i društvenim posljedicama koje će ova kriza prouzročiti.

U ovom zahtjevnom razdoblju s koronavirusom koji ne poznaje granice i koji je raširen na području cijelog svijeta, želio bih još jednom ukazati na važnost preporuka nadležnih njemačkih i hrvatskih tijela koje su Vam zasigurno već poznate: potpuno poštivanje i pridržavanja uputa za sprečavanje širenja koronavirusa predstavlja polaznu i temeljnu točka za očuvanje kako našeg, tako i zdravlja naših bližnjih.

Ovim putem ujedno molim za Vaše razumijevanje zbog trenutno ograničenih mogućnosti pružanja konzularnih usluga od strane Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu i generalnih konzulata u Düsseldorfu, Frankfurtu, Hamburgu, Münchenu i Stuttgartu.

S ciljem preventivnog djelovanja i zaštite zdravlja sviju nas, konzularni odjeli su trenutno otvoreni prema prethodno dogovorenom terminu za hitne konzularne slučajeve, ali Vam i dalje rado stojimo na raspolaganju za Vaše upite.

Molimo za razumijevanje da u ovom trenutku poseban prioritet predstavljaju upiti hrvatskih državljanki i državljana koji su se zbog niza novonastalih situacija, poput uvođenja privremenih graničnih kontrola i svakodnevno rastućih ograničenja vezano uz mogućnost korištenja prekograničnih sredstava transporta, našli u nizu nezavidnih životnih situacija.

U ovim specifičnim okolnostima već sam imao priliku čuti za hvalevrijedne akcije koje su od strane pripadnica i pripadnika hrvatske zajednice u Njemačkoj pokrenute s ciljem pomoći našim sunarodnjacima posebno pogođenim aktualnom situacijom – koristim priliku izraziti svoju iskrenu zahvalnost svima koji nam svojim primjerom pokazuju na koji način uzajamna solidarnost treba izgledati u zahtjevnim razdobljima, te potaknuti sve na daljnje slične akcije.

Zajedno sa svojim suradnicama i suradnicima te kolegicama i kolegama iz generalnih konzulata stojim Vam rado na raspolaganju te Vas još jednom pozivam na strpljenje, razumijevanje, poštivanje uputa i snaženje solidarnosti, na čemu Vam se unaprijed zahvaljujem.

Želim ponoviti – očuvanje zdravlja svih nas i naših najbližih u ovom je trenutku od prioritetnog značenja!

Uz osobito poštovanje,

Vaš

veleposlanik Gordan Bakota