Poziv na seminar u Hamburgu

HKZ “Croatia” Hamburg organizira trodnevni seminar za voditelje i članove folklornih i vokalnih skupina, društava i udruga pod nazivom “Igram pjevam ne znam što”.

Seminar će se održati u Hamburgu od 6. do 8. svibnja na adresi Marientahler Strasse 185, 20535 s početkom u 19 sati.

Voditelj seminara je mag. mus. Tomislav Habulin. Trodnevni seminar – radionica obuhvatit će odabranu glazbenu i glazbeno – plesnu građu središnje Hrvatske Hrvatskih kulturnih područja Turopolja, Posavine i Moslavine. Mnogi od napjeva koji će biti predstavljeni na ovoj seminar radionici nalaze se zabilježeni u našim starim zbirkama iz 19. i početka 20. stoljeća kao i fonotekama i video zapisima u novije vrijeme. Tradicijski napjevi kao i glazbeno – plesna građa dokaz su očuvanja kulture pojedinog područja. Ljepota i bogatstvo različitog glazbenog izričaja na malom geografskom području ocrtavaju nekadašnji način života u skladu s prirodom i društvenim promjenama uzrokovane raznim povijesnim i društvenim okolnostima. Tradicijska glazba čini dio kulturnog, lokalnog i šire nacionalnog identiteta stoga je izuzetno važno kod mladih generacija putem tradicijske glazbe i plesa potaknuti osjećaj pripadnosti u suvremenom načinu života.

Raspored seminara je sljedeći:

Petak, 6. svibnja 2022.

19:00 – 21:00 Uvodno predavanje Tradicijsko pjevanje i tradicijska glazba

Subota, 7. svibnja 2022.

10:00 – 12:00 Predavanje Tradicijsko pjevanje i klasična tehnika škole pjevanja, upjevavanje

12:30 – 14:30 praktična nastava s radom na glazbenoj građi
14:30 – 16:00 pauza za ručak

16:00 – 18:00 praktični dio nastave s radom na glazbenoj građi

Nedjelja, 8. svibnja 2022.

10:00 – 11:30 upjevavanje, praktična nastava s radom na glazbenoj građi
11:45 – odlazak na sv. Misu, sudjelovanje na misi

Cijena kodizacije sudjelovanja na seminar – radionici za odrasle osobe iznosi 50,00€. Cijena uključuje sudjelovanje na seminar radionicama i ručak za polaznike seminara u subotu, 7. svibnja 2022. godine. Organizator za sudionike u subotu, 7. svibnja 2022. godine nakon seminara organizira zabavu i druženje uz glazbu i roštilj po popularnim cijenama. Za sve dodatne informacije obratite se Zdenki Körperich na broj telefona +4917623971280 ili putem elektroničke pošte zedk@hotmail.de.

Prijave

Za seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani. Za prijavu je potrebno ispuniti priloženu prijavnicu i poslati e-mailom na zedk@hotmail.de najkasnije do 1. svibanja 2022.

Tomislav Habulin, mag. mus

Rođen 1979. godine u Zagrebu, odgojitelj, pjevač, glazbeni pedagog, glazbeni producent i dirigent. Diplomirao na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, doktorand je Sveučilišta u Zadru iz područja Humanističkih znanosti smjer etnologija i antropologija. Interes za tradicijsku kulturu pokazuje već u najranijoj mladosti kao član dječje folklorne skupine KUD-a “Koledo” iz Zagreba, a od 2000. godine ozbiljno pristupa proučavanju i pedagoškom radu na vokalnom izričaju hrvatske tradicijske glazbe.
Kao vokalni pedagog surađuje s brojnim ansamblima u okolici Zagreba i šire (KUD “Preporod” – Dugo Selo, FA “Sesvetska Sela”, FIS “Remete” – Remete, KUD “August Cesarec” – Brckovljani, FA “Šiljakovina” – Šiljakovina, KUD “Januševec” – Prigorje Brdovečko…). Kao orguljaš i voditelj crkvenih pučkih zborova djelovao je u župi Predragocjene Krvi Kristove u Kozari boku (1992. – 1993.) i Uznesenja B. D. Marije u Resniku (1999. – 2011.). Od 2011. obnaša dužnost titularnog orguljaša i zborovođe u Svetištu Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama.

Svoju svestranost u prezentiranju tradicijske kulturne baštine ostvaruje kao autor i koautor mnogih folklornih programa od kojih valja izdvojiti: ciklus koncerata marijanskih hodočasničkih pjesama pod nazivom O mila majko nebeska u izvođenju FA SKUD-a “Ivan Goran Kovačić”, koji je zabilježen na istoimenom nosaču zvuka; Oj Savice, tija vodo ladna projekt kojim se obuhvaća folklorna tradicija stanovnika porječja Save, zatim Sva lica različitosti, koncert folklornih tradicija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj realiziranih u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba. Glazbeni je producent nosača zvuka O predobri Bože sakralnih napjeva sela Posavski Bregi kraj Ivanić Grada realiziranog u suradnji s članicama KUD-a “Ogranak Seljačke sloge Posavski Bregi”, te koncertni program Kajkavski korizmeni kipec u okviru programa Pasionske baštine. Za glazbene projekte Oj Betleme Betleme, O mila majko nebeska i 6o Godina realizirane putem nosača zvuka u suradnji s FA SKUD-a Ivan Goran Kovačić nominiran je za diskografsku nagradu PORIN. Član je stručnog vijeća i stručnih povjerenstava za folklor pri Hrvatskom saboru kulture kao i Vijeća za kulturni amaterizam Grada Zagreba i Ministarstva kulture i Medija Republike Hrvatske. Redovito sudjeluje na stručnim i znanstvenim skupovima iz područja folkloristike. Kao glazbeni pedagog radi u OŠ Sesvetska Sela, a kao znanstveni novak pokriva područje etnomuzikologije fokusiran na crkveno pučko pjevanje kontinentalne Hrvatske.

Fenix-magazin/MD