Plešemo hrvatska kola

Počeo seminar folklora u organizaciji Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin.

Berlin/ U organizaciji Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin od 18. do 20. studenog traje  seminar folklora naslovljen “Plešemo hrvatska kola” kojeg vodi Marko Maričić.

Seminar je okupio folkloraše iz “Croatije” Hamburg i “Napretka” Hamburg, te članove folklora Hrvatske katoličke misije Berlin i Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin i odvija se u Gemeinschaftshaus Gropiusstadt i Glazbenom konzervatoriju u Bergmanstrasse.

Na početku seminara sve je pozdravila Karmen Meić, predsjednica Hrvatske kulturno-umjetničke zajednice Berlin te istaknula kako se ovaj seminar održava zahvaljujući Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji veoma podupire ovakve projekte.

Kratko zagrijavanje folkloraša pod vodstvom Ankice Andrić, voditeljice folklora Hrvatske kutlurno-umjetničke zajednice Berlin i potom tridesetak entuzijasta i zaljubljenika u folklor i tradiciju s pažnjom slušaju, gledaju i prate voditelja seminara Marka Maričića koji je za ovu prigodu stigao iz Nürnberga.

Marko Maričić je iskusni fokloraš i koreograf i to se osjeti kod svakog njegovog koraka i pokreta kao i načina na koji jednostavno i jasno pokazuje i prenosi svoje znanje. Marko je Karlovčanin  koji od 2016. godine živi u Nürnbergu. Folklorom se bavi od 1999. godine, plesao u Gradskom folklornom ansamblu Matija Gubec, iskustva sticao na seminarima uvaženog profesora Ivančanina gdje je i asistirao. Dvije godine je bio i član nacionalnog anasambla Lado, potom voditelj nekoliko folklornih društava u Hrvatskoj,  kasnije i do danas, i nekoliko folklornih društava u Njemačkoj.

Marko Maričić je 2020. godine vodio seminar folklora u Berlinu te folkloraše Hrvatske zajednice poučavao plesovima iz Karlovca. Stoga folkloraši znaju kako puno mogu očekivati i naučiti. Ta očekivanju potvrđuje već prvi dan seminara kad se savladalo pet hrvatskih kola.

U subotu i nedjelju se seminar nastavlja. Vrijedan rad i učenje plesnih koraka u subotu će biti upotpunjeno i završnim večernjim druženjem sudionika seminara u organizaciji Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin.

Izvor: https://hrvatskiglas-berlin.eu/?p=221955&fbclid=IwAR2mowC_u1lunG7n2nmZwQ4YTTkqhF3FzkK0ogQRtnTLGTxVvuujIiZUsRQ