Hrvatska zajednica Berlin je ponovo udruženje od općedruštvene koristi

tekst: Sonja Breljak

Berlin/ Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin, kako je to već i najavljeno na informativoj skupštini s početka prosinca prošle godine, ponovo, nakon čekanja i nastojanja dugog 25 godina, od 1. siječnja ove godine, nosi oznaku neprofitne organizacije – “e. V. gemeinnützige”, odnosno “registrirano udruženje od općedruštvene koristi”.

Rezultat je to rada upravnog odbora kojem je na čelu predsjednica Karmen Meić kao i prethodnih uprava koje su nastojale dovesti do ostvarenja ovog cilja – oznake o općedruštvenoj koristi udruženja koja, između ostalog, omogućava i porezne olakšice mogućim i budućim donatorima, sponzorima i podupirateljima rada ovog udruženja,

Hrvatska zajednica Berlin djeluje preko 35 godina. U svom radu posvećena je njegovanju i očuvanju identiteta i kulture svojeg članstva, odnosno zemlje porijekla. U tijeku je priprema projekta naslova “Plešemo ti domovino”, s kojim će Hrvatska zajednica Berlin, točnije, njen folklor djece i odraslih, s početka srpnja sudjelovati na smotri folklora “Đakovački vezovi 2020. godine”. Prije toga, od 18. do 23. travnja, folklor i vokalni sastava “Lastavice” sudjeluju na Svjetskom folklornom festivalu u San Remu.

Kao vrhunac dolazi ovogodišnja nominacija Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin za nagradu Večernjakova domovnica 2020. U tijeku je upravo završnica glasanja i izbora čije finale će biti 29. veljače u Bad Homburgu. Hrvatska zajednica Berlin u vrhu je liste prema glasovima čitatelja. Bilo bi lijepo i zasluženo, osvojiti ovo priznanje. Još ima(te) vremena dati svoj glas na kuponu inozemnog izdanja Večernjeg lista.